piektdiena, 2011. gada 25. februāris

Par Fotokvartālu

Fotokvartālam nav konkurentu ne internetā, ne drukātajā presē. Skatoties šabloniski tas ir slikti, jo automātiskais monopolstāvoklis nesola attīstību, tomēr tā paša iemesla dēļ ir arī kas tīri noderīgs – ievērojama daļa publikāciju par fotogrāfiju nu atrodas vienkopus. Pagaidām atturēšos vērtēt FK saturu, ļoti cerot, ka žurnālam neradīsies problēmas ar publicējamo materiālu tā vienpusības dēļ. Drukātajai versijai to mazliet varēja pārmest.
Īsi sakot viss ir savās vietās. Paraudzīsim kas būs pēc laika. Atzīšos – man gribētos lai būtu vēl kāds regulārs izdevums par fotogrāfiju! Ņemot vērā ļoti dažādos viedokļus FK komentāros, izskatās, ka tāds varētu pastāvēt.
Komentāri FK ir īsts vēstījums! Tas parāda mūsu fotogrāfijas teritorijas vērtības un skabargas diezgan asi. Piemēram – kāpēc mēs metamies cīņā iedvesmojoties no māsu snapšotiem, bet gandrīz nemaz nekomentējam Anastasiju Horošilovu un Džeinu Deivisu? Džeinas Deivisas kolekcija vispār ir izcila! Gandrīz vai labākais, ko esmu redzējis noteiktā stila ietvaros.
Mazliet vairāk par Džeinas Deivisas darbiem:
Pirmais, kas liek ieskatīties vērīgāk, ir gaisma. Autore gluži vai virtuozi „žonglē” ar gaismu diezgan atšķirīgos apstākļos. (bez nosaukuma Nr.4; Bez nosaukuma Nr.14; Bez nosaukuma Nr.29) Kadrējums ir veikls un pietiekami atšķirīgs dažādos darbos, ne vēsts no garlaicības! Darbs „Stīvs un es, 2006” vispār ir īsta kompozīcijas pērle. Krāsās un tonāli kolekcija ir amatnieciski gluda, profesionāla. Tagad pats galvenais – ticiet vai ne, bet autores vēstījums ir atšifrējams arī bez teksta. Ir gluži viegli asociēt šos smalkos darbus ar it kā sadzīvisko stāstu. Vienkārši un spoži.
Asos komentārus FK varētu skaidrot ar zināmu „apdraudējumu”, ar vēlēšanos pasargāt sevis paša kopto lauciņu. Man tomēr šķiet, ka vajadzētu runāt skaidri, un diletantisma jēdzienam nemeklēt izsmalcinātu nosaukumu.
Sevišķu izbrīnu rada komentārs, kura autors aicina cenzēt iesūtītos tekstus. Bija tāda pasaciņa – Pelle viens pats pasaulē. Īpaši jauki viņam negāja.
Jau paspēju uz šo ierosinājumu asi atbildēt, tomēr jāatzīst, ka pieklājības rakstītājiem dažkārt pietrūkst. Daži komentāri sāk izskatīties grafomaniakāli, piedodiet lūdzu!
Mans aicinājums ir šāds: Ja jums ir ko teikt, neklusējiet, tikai veltiet rakstītajam mazliet vairāk laika, sakārtojiet sakāmo, un ja saredzat, ka tas ir svarīgi, iesūtiet FK redakcijā savas domas par fotogrāfijā notiekošo. Tas būs noderīgi visiem, un FK būs mazāk draudu kļūt vienpusīgam. Varbūt ir vērts uzsākt savu blogu?

R.

P.S.
Fotokvārtāls.lv ir nozīmīgs kaut vai tikai tāpēc, ka ir vienīgais. Ļoti ceru, ka to nepiemeklēs drukātās versijas liktenis. Mūsdienu sadzīve liek būt pesimistam. Mazliet!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru